عضو شورای مرکزی جبهه پایداری با بیان اینکه برخی کاندیداها برای انتخابات احساس تکلیف کردهاند، گفت: حضور هاشمی یک روزنه امید برای خاتمی و طرفدارانش است لذا با تمام قدرت میخواهند این نردبان افتاده را برپا کنند.
به گزارش رجانیوز فاطمه آلیا عضو شورای مرکزی جبهه پایداری در گفتوگوی تفصیلی با فارس به موضوعات مختلفی از جمله آرایش سیاسی کشور، برنامه دولت برای انتخابات، برنامه جبهه پایداری و حضور هاشمی در انتخابات پرداخت که مشروح این گفتوگو در ادامه میآید:
فارس: باتوجه به تعدد ائتلافها، گروهها و اشخاص حقیقی در انتخابات 92 ارزیابی شما از فضای سیاسی کشور و آرایش سیاسی گروهها چیست؟
آلیا: ملت ما در آستانه هفتمین انتخاب رئیسجمهور خود هستند و در این راه تجارب بسیاری کسب کردهاند لذا در انتخابات 24 خرداد حماسه سیاسی رقم خواهد خورد. در حال حاضر در آستانه انتخابات یازدهم مشاهده میکنیم که برخی از کاندیداها در نقطه آغاز و برخی در مراحل پایانی قرار دارند و برخی در واقع از 7 سال قبل فعالیت خود را آغاز کردهاند و در ستادهای خود را از سال 84 تاکنون نبستهاند. طبیعی است که در آستانه هر انتخابات، احزاب و تشکلها به دنبال پیدا کردن فرمولهایی برای رأی آوردن هستند و به همین منظور ائتلافهایی همچون 8+7، 6+5، 1+2 و 2+3 طراحی شده است.
فارس: البته جبهه پایداری نیز از فرمول 1+1+1 تبعیت میکرد؟
آلیا: خیر، مدل جبهه پایداری به آن صورت نیست و ما نمیتوانیم این نکته را تعمیم دهیم؛ تجربه نشان داده که ائتلاف تا مرزی که برای ظرفیتسازی و وحدت باشد قابل قبول است اما مثلاً در ائتلاف اخیری که مربوط به ائتلاف جبهه متحد اصولگرایان بود دیدیم تبلیغات زیادی برای وحدت صورت گرفت اما در بین راه برای تقسیم قدرت دچار تفرقه بزرگی شدند و ما نتیجه آن را در مجلس دیدیم. در خود آن مجموعه و پیش از آنکه نتیجهها مشخص شود بین آنها اختلاف ایجاد شده بود، بنابراین ائتلاف فقط تا جایی جواب میدهد.
برخی کاندیداها احساسِ احساس تکلیف کردهاند
ما درحال حاضر تکثر کاندیداها را داریم و عده زیادی در واقع احساسِ احساس تکلیف کردهاند، چراکه احساس تکلیف واقعی به این معنا نمیتواند باشد که برخی شرط و شروط میگذارند. برخی سعی دارند فضا را دو قطبی کنند که این موضوع کاملا غیر واقعی است و اتفاق نخواهد افتاد؛ جامعه از لحاظ سیاسی بسیار رشد کرده است و به نقطهای رسیده است که مردم بین افراد صالح دست به انتخاب اصلح بزنند. در حال حاضر تبلیغاتی صورت میگیرد و برخی مدعی میشوند که رقابت بین مشایی و هاشمی است و فکر میکنند که زمان دوباره به عقب باز میگردد در حالی که انقلاب رو به تکامل است و بصیرت سیاسی مردم نیز بسیار بیشتر شده است. از این رو بردن فضا به سمت دوقطبی و هیجانسازی دیگر جواب نمیدهد.
اکثر مردم میدانند بسیاری از افرادی که به صحنه آمدند، نمیخواهند در عرصه باقی بمانند و بخشی از آنها حتی سطحی که قانون اساسی در نظر گرفته و دستورالعمل شورای نگهبان برای رجل سیاسی بودن را ندارند اما به صحنه آمدهاند. گفته میشود آنها برای کسب شهرت و امید به تشکیل شرکت سهامی قدرت به صحنه آمدهاند اما در نهایت شورای نگهبان با توجه به تجربه گذشته و با ملاکهای خود این کمک را به مردم میکند، که در نهایت 8 یا 10 نفر را به مردم معرفی کند، لذا 60،70 نفری که تاکنون آمدهاند، هرچه به ثبتنام نزدیک میشویم یا جدا میشوند یا به کسب قدرت قانع هستند. بنابراین به نظر میرسد بحث ائتلاف نیست و مردم فارغ از ائتلافها و خواستهها و نظر سازیهای احزاب، معیارمحور بوده و به برنامهها توجه دارند.
فارس: جبهه پایداری چگونه و با چه سازوکاری به جمعبندی رسید؟
آلیا: هر سه نفر جلیلی، فتاح و لنکرانی بر قبول داشتن گفتمان جبهه پایداری تاکید کردهاند و از این رو سعی داشتند که این موضوع را به دیگری محول کنند اما این سه نفر از حالا بسیار هماهنگ هستند و همافزایی دارند.
دلیل اقبال مردم به جبهه پایداری نیز همین است که روحانیت مورد وثوق مقام معظم رهبری در راس جبهه پایداری هستند و ولایتمداریشان ثابت شده است و نظریهپرداز تئوری ولایت فقیه هستند. از این رو اقبال مردم به دلیل این وجه تمایز جبهه پایداری است. هرچند همه اعضا باید از خود مراقبت کنند و به عنوان یک تشکل الگو باشند.
فارس: در صورت رایآوری آقای لنکرانی آیا سعید جلیلی مسئولیت سیاست خارجی دولت وی را برعهده میگیرد؟
آلیا: جبهه پایداری به عنوان یک حزب فعالیت نمیکند که از حالا بخواهد سمتهای افراد را در صورت انتخاب شدن تعیین کند. البته ممکن است پستهایی به افراد واجد شرایط پیشنهاد شود تا آنها نیز بپذیرند.
فارس: در یکی از رسانهها اینگونه مطرح شده بود که فتاح کاندیداتوری در انتخابات از سوی جبهه پایداری را نپذیرفته است.
آلیا: این طور خبرها شیوه خوبی برای شایعهسازی است. وی جبهه پایداری را قبول دارد و جبهه پایداری نیز از اول به مردم گفته بود که ما همه افرادی که ویژگیهای یک اصلح را داشته باشند مورد توجه قرار میدهیم. اصرار نداشتهایم که گزینه نهاییمان عضو جبهه پایداری باشد. موضعگیری در قبال فتنه و جریان انحرافی از ویژگیهای مهم است که لزوما نیازی نیست افراد جزو جبهه پایداری باشند. از این رو راه همکاری باز است و شرایط همکاری با شخصیتهای موجود که گفتمان جبهه پایداری را قبول دارند فراهم است و این راه بسته نیست.
معنای اصلح رای آور همان صالح مقبول است
فارس: یعنی جبهه پایداری برخلاف اینکه حاضر به ائتلاف با هیچ کس نیست، میپذیرد که از بیرون با آن ائتلاف شود؟
آلیا: بحث ائتلاف قابل قبول نیست. بنده نمیخواهم به کسی جسارتی کنم و تلاش همه در وهله اول برای افزایش مشارکت حداکثری است اما اگر ائتلاف جواب میداد، ائتلاف صدر اسلام پاسخگو بود اما عدهای با یکدیگر نشسته و با هم ائتلاف میکنند در حالیکه اصلح فرد دیگری است. ما از خطبه حضرت زهرا نیز موضوع را میفهمیم. باید دید در وضع موجود اصلح چه کسی است. البته در مثل مناقشه نیست اما اگر به صدر اسلام بازگردیم ولو به حضرت علی (ع) رای ندهند باز هم از ویژگیهای ایشان کم نمیشود اما زمان گذشت و دیدیم که در زمان امام حسین (ع) آن تعداد به 72 نفر رسید. لذا باید اصلح گرایی برای جامعه جا بیفتد از این رو ما در تاریخ میبینیم که آن 72 نفر به 7 هزار نفر در زمان امام صادق (ع) رسید. بنابراین ما باید به سمت تکامل حرکت کنیم اگر در کسی ویژگیهای خوبی را ببینیم نباید بگوییم فلانی رای آور نیست و به سراغ فرد دیگری باید برویم.
اینکه برخی میگویند ما به دنبال اصلحی میرویم که رایآور باشد، نقض غرض است. اصلح یعنی یک نفر نسبت به سایر افراد بالاتر است. لذا معنای اصلح رای آور همان صالح مقبول است.
مردم به شکل ائتلافی رای نخواهند داد
فارس: در این انتخابات چه قطبهایی را به عنوان جریانهای اثرگذار با اهمیت میدانید؟
آلیا: رای را باید مردم بدهند و سرنوشت کشور را آنها باید تعیین کنند همانطور که در انتخابات قبلی نیز نشان دادند که قائل به قطببندی حزبی نیستند و فرد و برنامهاش را مورد بررسی قرار میدهند. بنابراین مردم قطعا به صورت ائتلافی به کسی رای نخواهند داد.
فارس: آیا برای جریان انحرافی منشاء اثری قائل هستید؟
آلیا: وقتی مقام معظم رهبری بر انتخاب اصلح تاکید داشتند و از آنجایی که مشهور بودن به معنای اصلح بودن نیست مردم سعی خواهند کرد بر این اساس انتخاب کنند. مردم در دو انتخابات اخیر هم ثابت کردند که فارغ از حزب و گروه برنامهها را میبینند.
فارس: به نظر شما دلیل تکثر نامزدها در این دوره که از آن به عنوان پدیده انتخابات یازدهم نام میبرند چیست؟
آلیا: ما در دورههای قبل تا هزار کاندیدا هم داشتهایم اما این سوال شما سوال اکثریت مردم است که جهتگیری و برنامه افراد چیست؛ معنا ندارد که 3 نفر از یک ائتلاف به مردم معرفی شود و بهتر است آنها با همفکری همدیگر یک نفر را به مردم معرفی کنند. چرا یک مجموعهای همفکر باید 5 نفر را معرفی کند. آنها باید در تشکل خود هر تعدادی را که مدنظر دارند به یک نفر برسانند. نکته جالبتر اینکه در مجموعهای که با یکدیگر ائتلاف تشکیل دادهاند مصاحبه میکنند و تاکید میکنند که به نفع هیچکدام کنار نمیروند؛ این چه ائتلافی است؟ مردم به همین مصاحبهها نیز نمره میدهند.
فارس: اخیراً آیتالله مصباح بحث بسیار مهمی را مطرح کردند و گفتند اگر از گزینه فتنه و انحراف فردی بالا بیاید و با اصولگرایان رقابت کند واجب است اجماع بر روی این اصولگرا صورت گیرد. حالا اگر فرض کنیم در انتخابات خرداد ماه یک گزینه از فتنه یا انحراف با یک گزینه از ائتلاف سهگانه رقابت کند آیا جبهه پایداری حاضر به ائتلاف میشود؟
آلیا: عقلانیت حکم میکند که احتمالات را در نظر گرفت. فرض محال محال نیست. در آن شرایط به طور طبیعی اصولگرایان هماهنگ خواهند شد و این پیشبینی درباره شوراها محتملتر است. اصلاحطلبان به صورت چراغ خاموش برای شوراها برنامهریزی کردهاند. البته اصلاحطلبان خودشان هم میدانند طرحهایشان شدنی نیست چرا که آنها دچار بحران رهبری هستند و در قضیه فتنه بلاتکلیفند. اصحاب فتنه به مثابه کسانی که در پیله هستند و صرفاً سرکی به بیرون میکشند میمانند که هراز چندگاهی یک موضعگیری دارند. اگر آن یک درصد اتفاق بیفتد عقلانیت ما که مبتنی بر اسلام و فرمایشات ولی فقیه است حکم میکند که همگرایی اصولگرایان بیشتر شود.
فارس: حتی اگر آن گزینه قالیباف باشد؟
آلیا: معیار محوری برای ما کنار نمیرود.
فارس: پایداری بین قالیباف و مشایی کدام یک را انتخاب میکند؟
آلیا: احتمال دارد یکجا جای سکوت باشد؛ ما به دنبال کسی هستیم که امتیازات دولت فعلی را داشته باشد و اشکالات آن را نیز نداشته باشد. ما نمیتوانیم از این معیار اصلی عدول کنیم. شعار ما عدالت، عقلانیت و معنویت حول محور ولایت است. مردم هم بعید است به اصلاحطلبان اقبالی نشان دهند اما آمدن آنها در انتخابات خوب است و اشکالی ندارد. البته پیشبینی بنده این است که چنین شرایطی پیش نمیآید. اصلاح طلبان خودشان میدانند که برای ریاست جمهوری شانسی ندارند و در واقع به جنگ زرگری برای خروج از بنبست فتنه روی آوردهاند تا بتوانند حضور خود را برای مردم عادیسازی کنند. ما از حضور اصلاحطلبان در انتخابات استقبال میکنیم تا آنها ببینند که مردم همچنان به عهد خود پایبند هستند.
فارس: نظر شما درباره حضور هاشمی در انتخابات چیست؟
آلیا: برنامه زمانبندی جبهه پایداری هیچ ارتباطی با جریانات پیرامونی نداشته است. برخی میگفتند جبهه پایداری منتظر است که ببیند نتیجه مذاکرات آلماتی و حضور قالیباف و هاشمی به کجا میانجامد در حالی که جبهه پایداری از سال گذشته یک برنامه زمانبندی تنظیم کرده است لذا ما تا آنجایی که چه زمانی نامزدهای خود را معرفی کنیم نیز، برنامه داشتیم. چون هر سه نفر فتاح، جلیلی و لنکرانی برای ما یک وزن داشتند، انتخاب از بین آنها را به خودشان واگذار کردیم.
آمدن هاشمی منتفی نیست
در مورد آقای هاشمی باید بگویم صرفنظر از اینکه میگویند فضا دو قطبی میشود و برخی میخواهند از این طریق فضای انتخابات سال 84 را تداعی کنند که نوعی بهرهبرداری از فضا و رجزخوانی است اما در آن زمان خود هاشمی به صورت جدی صحنه را مدیریت میکرد که در عرصه حاضر شود و مثلا پیغام می داد که عده دیگری از نمایندگان به دیدار وی بروند. البته ایشان تاکید داشتند که به دنبال مطالبه برای حضور هستند و سعی داشت فضای سیاسی را به گونهای مدیریت کند که شرایط برای آمدنش مهیا شود. بنابراین در حال حاضر نیز آمدن هاشمی کاملا منتفی نیست و حتی شنیده شده است جلسهای بین خاتمی و هاشمی بوده است؛ آقای خاتمی خود را به دلیل پیروزی در سال 76 مدیون هاشمی میداند و این هاشمی بود که سعی داشت در جریان فتنه 88 خاتمی را تطهیر کند. بنابراین در این معاملات خاتمی و طرفداران وی تلاش دارند همان مطالبهای که هاشمی از آنها انتظار دارند را ایجاد کنند.
فارس: برخی میگویند ستادهای حسن روحانی به عنوان پوششی برای ستاد هاشمی است و با کنارهگیری حسن روحانی این شبکههای گسترده برای هاشمی فعال میشود.
آلیا: امید اصلاحطلبان و به خصوص ساکتین فتنه برای اینکه یک بار دیگر شانسی در جامعه داشته باشند، با وجود اینکه چنین شانسی ندارند، به هاشمی است. این یک روزنه امیدی برای خاتمی و طرفدارانش است که اگر هاشمی به صحنه بیاید، نردبانی میشود برای اینکه اصلاحطلبان به صحنه بیایند. از این رو اصلاحطلبان تمام قدرت خود را جمع کردهاند تا این نردبان افتاده را برپا کنند و از آن بالا آقای هاشمی نیز در حال رصد کردن این فضا است تا بتواند القا کند و این مطالبه برای حضور وی صورت بگیرد. گذشته از اینکه هاشمی به دلیل سن و سال خود مورد اقبال مردم قرار نمیگیرد، اما میل آمدن به صحنه را دارد. اما برای گرفتن مسئولیت اجرایی ریاست جمهوری تجربه نشان داده است که رئیس جمهور باید از لحاظ سنی جوان باشد، لذا مردم معتقدند افراد 70 سال به بالا اگر میخواهند به انقلاب خدمت کنند، باید به اتاق فکر بروند لذا جایگاهی که مقام معظم رهبری به آقای هاشمی سپردهاند، جایگاه خوبی است.
جبهه پایداری این نکته را به عنوان یک ویژگی در نظر گرفته که رئیس جمهور از نظر موقعیت فعلی مناسب باشد. لذا فاصله بین 50 تا 60 سال سن مناسبی برای ریاست جمهوری است.
فارس: تحلیل شما از رأیآوری کاندیدای احتمالی دولت و بازی آنها برای انتخابات 92 چیست؟
آلیا: اینکه دولت بخواهد در انتخابات دخالت کند، خلاف قانون است و در واقع هرگونه استفاده از امکانات دولتی ولو در حد استفاده از فضای یک اتاق یا یک ریال پول خلاف قانون و شرع است، اما دولت به اسم تشکر از دستاندرکاران سفرهای نوروزی میتینگ برپا کرد، اما ما انقلاب کردیم تا همه وظیفهشناس شوند، البته معتقدیم تشویق باعث دلگرمی است اما اگر عدهای ماورای وظیفه خود کار کردند باید تشویق شوند، اما می توانند این کار را در استان خود انجام دهند.
مشایی کارآمدی و ویژگیهای یک رجل سیاسی را هم ندارد
در حال حاضر یک سامانه پیامکی بسیار گستردهای بر روی کاندیداتوری مشایی کار میکند؛ اگر به لحاظ ویژگیهای مختلف سیاسی و کارآمدی به مکتب ایرانی و پایان دوره اسلام که از سوی مشایی مطرح شد کاری نداشته باشیم و به دلیل اینکه پدر حضرت ابراهیم ایرانی بود و زنده باد بهار و زنده باد پائیز هم بیتوجه باشیم، از لحاظ ظرفیت قانونی مشایی کارآمدی و ویژگیهای یک رجل سیاسی را ندارد. آیا سامانه پیامکی وسیع برای مشهور شدن مشایی است؟ از لحاظ ویژگیهایی که قانون اساسی برشمرده نه تنها آقای مشایی بلکه افراد بسیار دیگری در سطح حداقل نیز قرار ندارند.
فارس: درحال حاضر شاید بتوان گفت از نظر آرایش سیاسی شبیهترین حالت نسبت به سال 84 وجود دارد و انگار نوعی تنزل گفتمانی در بین سیاسیون دیده میشود و دو قطبی مشایی و هاشمی نیز ناظر به همین موضوع است. آیا نباید گفتمان سوم تیر برای خروج از فضای راست و چپی که دوباره شکل گرفته بروز رسانی شود؟
آلیا: گفتمان انقلاب اسلامی و حضرت امام هیچگاه سالمند نمیشود و همواره سرزنده است. برخلاف کسانی که میگویند صحبتهای امام باید به موزه برود، این انقلاب تا سپردن آن به دست صاحب اصلیاش میماند و هیچگاه انقلاب ما سالمند نخواهد شد. علت اینکه احمدینژاد در سال 84 رأی مردم را گرفت این بود که با یک هوشمندی و زیرکی به گفتمان انقلاب تکیه کرد. چرا که این گفتمان برای مردم نشاط میآورد و امیدآفرین است. الان عدهای سعی دارند دست به شبیهسازی بزنند، انقلاب ما نقاط عطف بسیاری داشته است اما عده ای به دنبال کپیبرداری هستند اما چون کپیشان مطابق اصل نیست، خیلی زود مشخص میشود. در سال 88 سران فتنه سعی کردند از شرایط پیروزی انقلاب شبیهسازی کنند و مثلا روی پشتبام منازل اللهاکبر میگفتند اما هیچگاه نتوانستند چرا که واقعیت یک بار است؛ میتوان از واقعیتها الگو گرفت اما نمیتوان کپیسازی و شبیهسازی کرد چرا که خیلی زود این امر مشخص میشود. در حال حاضر نیز برخی به دنبال رجزخوانی برای دو قطبی مشایی و هاشمی هستند اما مردم از لحاظ تجربه و بصیرت بسیار پیشرفت کردند.
متاسفانه احزاب و تشکلها به جای اینکه به هویت خود بپردازند، سازوکارهای کسب قدرت به صورت غربی را دنبال میکنند؛ برخی افراد که نامزد انتخابات هستند، با سازوکار غربی فعالیت خود را پیش میبرند، درحالی که اگر در دایره گفتمان انقلاب باشیم نیاز به خیلی از رجزخوانیها نیست. رهبری فرمودند که دولت بعدی باید نقاط قوت دولت فعلی را داشته باشند و نقاط ضعف آن مبرا باشد، لذا سفرهای استانی ابتکاری در مدیریت کشور بوده و به اسم دولت نهم ثبت شده است. برنامه مسکن مهر نیز به اسم دولت نهم ثبت شده است. اما برخی فقط به دنبال سیاهنمایی و نادیده گرفتن نقاط قوت دولت هستند و برخی نامزدها میخواهند خود را به عنوان منجی نشان دهند، درحالی که مردم میبینند.
در حال حاضر برخی سفرهای تبلیغاتی خود را آغاز کردهاند لذا از شورای نگهبان میخواهیم که به عنوان وکلای مردم تذکرات لازم را بدهند، چرا که قبل از ثبت نام، این کار غیرقانونی است. چگونه کسی که شروع کارش غیرقانونی است، میخواهد بعدا حافظ اجرای قانون اساسی باشد.
نکته دیگر توجه به تقوای سیاسی است ما در انتخابات مجلس نیز تجربه داشتیم و نتیجه آن را نیز دیدیم که واقعا نباید به تخریب دیگران پرداخت و صرفا باید خوبیها و برنامههای خود را گفت. اما برخی وقتی را که میخواهند برای مردم اختصاص دهند، برای تخریب رقیب خود میگذارند و این کار گذشته از اینکه از نظر سیاسی مذموم است نتیجه عکس هم میدهد. قبل از ثبت نام فضا باید آرامشبخش باشد و آنچه که در عرصه سیاسی خلق حماسه میکند، اقدامی است که ماندگار و تاریخی باشد و در رأس آن مشارکت حداکثری مردم است و ممکن است مردم بخاطر ناخوشنودی از برخی بیاخلاقیهای سیاسی حضورشان کمرنگ شود،لذا اگر نامزدها در دایره اخلاق و توصیههای مقام معظم رهبری حرکت کنند چنانچه رای هم نیاورند عزیز هستند و در دل مردم جا پیدا میکنند و مردم حاضر میشوند که سایر مسئولیتها را با رضایت به آنها بسپارند.
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها : فاطمه آلیا, اصلاح طلبان, نردبان هاشمی, ,